Leef je imuun!

LEEF JE IMMUUN!
Alles wat goed is voor jouw lichaam, is goed om je immuunsysteem te wapenen tegen een infectie in het algemeen.
Dat betekent; gezond eten, veel bewegen, buiten zijn in de natuur, goede omgang met stress, niet roken, voldoende slaap pakken en een goede persoonlijke hygiëne.
Ik ben gezegend met een goed immuunsysteem. Ben niet zo vaak ziek. Maar áls ik ziek ben, ja, dan mag ik er wel even voor uittrekken. In 2018 pakte ik de griepgolf mee. 2 weken ziek in bed en op de bank. En ik denk dat ik ongeveer nog 3 maanden ‘last’ heb gehad van een slechte conditie tijdens het sporten. Daarna ging ik weer als een speer..

De vraag naar ‘leefstijlregels’ is groter dan ooit. En dat is goed want je kunt heel veel zelf doen om nare indringers buiten de deur te houden.

– Bewegen bijvoorbeeld zorgt voor het vrijmaken van witte bloedcellen en die maken je immuunsysteem sterker. Buiten bewegen is nog beter want de natuur zit vol positieve ionen die de negatieve ionen die je aantrekt door veel op schermen te kijken en binnen te zitten neutraliseren. Je merkt dat, in de natuur voel je stress wegvloeien.

Ziek zijn duidt eigenlijk op een verstoring. Vaak ontstaat dat uit stagnatie. Te lang stil zitten lichamelijk, of te lang ‘malen’ en je druk maken om dingen die je niet in de hand hebt. Bewegen, wandelen, fietsen, sporten, het zijn geen zaken die verboden zijn en ze zijn super zinvol om je gemoed én afweer gezond te houden!

Heb vertrouwen in jouw lijf. Iedereen is wel eens angstig voor de toekomst. Dat is niet erg. Maar laat angst je niet grijpen. Want dan krijg je stress en stress ondermijnt je gezondheid. Als je angst ervaart besef dan goed dat dit een ervaring is. Je bént geen angst en je hébt geen angst. Je voelt angst. Angst is een raadgever en komt je vertellen dat er iets niet pluis is. En dat je dus iets anders mag gaan doen waardoor je je beter zult voelen en spanning zal loslaten.

– Niet roken, want rokers zijn gevoeliger voor virale infecties. En als je wel rookt vul dan de vitamine C inname na iedere sigaret aan.

– Beperk de alcohol. Alcohol ondermijnt je immuunsysteem.

– Let op je persoonlijke hygiëne. Je handen stuk wassen lijkt me niet verstandig want juist dan nodig je allerlei bacteriën en virussen gemakkelijk uit om binnen te komen. Zorg voor een goede vettende créme na het handen wassen en probeer de huid héél te houden.

– Zuiver de leef- en werkruimtes door veel te luchten. Zorg voor een schoon bed. Snuit je neus als die vol zit en gooi je zakdoek weg.

– Onderzoek laat zien dat het eten van flavonoïdenrijke voeding goed is voor je weerstand. Flavonoïden zijn antioxidanten die vooral voor komen in kruiden, klein fruit, groenten, zaden en noten. Eet niet te veel, zelfs té veel gezond eten is niet goed maar eet slim! ‘Wie minder eet maar slim eet krijgt méér energie’.

– Te weinig slapen ondermijnt je weerstand. Dus zorg voor een goede slaap. Als dit niet lukt kijk dan eens naar het gebruik van cafeïne houdende dranken. Te veel koffie in de ochtend zorgt voor een remming van inhiberende neurotransmitters en zorgt ervoor dat je moeilijk ‘afschakelt’ en dus blijft doormalen.

waterman

– Leg een boek op je nachtkastje. Bijna iedereen heeft een boek ergens liggen dat je al héél lang wilt lezen maar waar je niet aan toe komt. Of en boek dat je al ooit hebt gelezen en wat je geweldig heeft geïnspireerd. Lees iedere avond voordat je gaat slapen i.p.v. op je scherm kijken van ipad of phone. Het blauwe licht van onze schermen remt de melatonine aanmaak. Bovendien kun je de wereld niet veranderen door voor het slapen te gaan ‘breaking news’ te zien en vervolgens daarover te malen.